1 Ocak 2011 Cumartesi

Tuna boylarında akıncı hikâyeleri


Tuna boylarında akıncı hikâyeleri
Yusuf Bülbül   -   23.10.2010
Yönetmen Mesut Uçakan, 'Tuna Nehri Aksam Diyor' adlı belgeselin çekimlerine geçen hafta sonu Budapeşte'de motor dedi.
Estergon'dan başlayarak Tuna Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü Sulina'ya kadar, nehir kıyısındaki ülkelerde yer alan tüm Osmanlı eserlerini sinema diliyle ekrana yansıtmayı amaçlayan belgeselin galası 27 Aralık'ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılacak. Uçakan, Estergon Kalesi'ni çekerken biz de yanındaydık.
"Estergon Kala'sı subaşı hisar/Baykuşlar çağrışır bülbüller susar/Kâfir bayrağını burcuna asar/Akma Tuna akma ben bir dertliyim/Yar peşinde koşan kara bahtlıyım" Bir kalenin düşman eline geçmesini, en dramatik şekilde anlatır bu dizeler. Mehterden ya da rahmetli Barış Manço'dan dinlediğimiz bu dizelerin Estergon Kalesi için yazıldığını söylemeye gerek yok. Bazen de eski bir film olarak çıkar önümüze Estergon. Cüneyt Arkın, Serdar Gökhan gibi oyuncular surlarında cirit atarlar, duvarlarına tırmanırlar. Koca Estergon, bütün ihtişamıyla canlanır gözümüzün önünde. Yaban ellerde olduğunu unutur, yanı başımızdaymış gibi hissederiz... Oysa Estergon Kalesi, Budapeşte sırtlarından bakıyor Tuna'ya, hatta hemen karşısındaki Slovenya'ya. Yanı başına inşa edilen Macaristan'ın en büyük kilisesi Matthias'a inat süzüyor nehri. Peki Estergon Kalesi'nin bugün ne durumda olduğunu hiç merak ettiniz mi? Ya da Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'daki diğer ecdad yadigarlarını. Galiba bu soru, cevabını aramaya başladı. Bizler sınırları aşamasak da birileri onları evlerimizin baş köşesine kadar getirmeye kararlı.
Yönetmen Mesut Uçakan, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi çerçevesinde 'Osmanlı Tuna'sı' diyebileceğimiz coğrafyada Türk ve İslâm kültürünün izlerini araştırmak için kolları sıvadı. 'Tuna Nehri Aksam Diyor' adıyla çekilecek belgesel için Budapeşte'de 'motor' dedi. Belgesel, Tuna Nehri'ni bir gelin, İstanbul'u da beyefendi olarak ortaya koyuyor. Estergon'dan başlayarak Tuna'nın Karadeniz'e döküldüğü Sulina'ya kadar, nehir kıyısındaki irili ufaklı beldelerdeki Osmanlı eserleri çarpıcı bir sinema diliyle ekrana yansıyor. Ekrana diyoruz, zira üç bölümlük belgeselin yayınlanacağı kanal için TRT ve atv'nin adı geçiyor. 90 dk'lık özel bir bölüm hazırlayıp 27 Aralık'ta Cemal Reşit Rey'de gala düşünüyor Uçakan.
Macaristan'da gördüğü Osmanlı izleri oldukça heyecanlandırmış yönetmeni. Bu heyecanına izleyicileri de ortak etmek için bir aylık yoğun bir çekim süreci var önünde. Uçakan, "Amacımız cihan devletinin yaptıklarını yeni nesle intikal ettirmek. Günümüz gençlerinin Recep İvedik'lerle içinin boşaltıldığını görüyoruz." diyor. Sağlam bir ekiple çalıştığını da belirtmekte fayda var. Pek çok televizyon projesinde yer alan Ahmet Edebali, proje koordinatörlüğünü üstlenmiş. Görüntü yönetmeni, "Dabbe" ve "Semum" filmlerinden hatırlayacağımız Seyhan Bilir. Ekibe rehberlik yapan üç üniversite bitirmiş, beş dil bilen Yakup'u da unutmamak gerekir. Sonradan Müslüman olan, ayaklı bir kütüphane adeta.
Gül Baba'yı Macarlar da seviyor
Gül Baba'nın Budapeşte'deki türbesini sadece Müslüman turistler ziyaret etmiyor. Çocuğu olan, evlenen Macarların da uğrak yeri. Belgeselde ayrı bir yeri olacak Gül Baba'nın. Budapeşte'de gezilmedik, görülmedik tarihi eser bırakmamış Uçakan.
Biz yalnızca Budapeşte'deki çekimleri görsek de, bunlarla sınırlı değil proje. Belgesel Tuna'nın ilk kaynağından, Brege ve Brigach dağ ırmaklarının Almanya'nın güneyinde 678 metre yükseklikten çıkışı ile başlıyor. Bir zamanlar Kanuni Sultan Süleyman ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın kapılarına dayandığı Viyana'dan geçerek Osmanlı'nın en büyük destanlarından birinin yazılmış olduğu Budapeşte, Belgrad, Bükreş, Vidin, Plevne, Silistre ve Köstence'ye kadar pek çok Tuna kentini içine alıyor. İki günlük gezide pek çok yeri gezme fırsatı bulsak da daha gezilmedik görülmedik o kadar eser var ki! Bunları da yakında belgeselde izleyeceğiz. Bakalım üç bölümlük projede Tuna Gelin, Dersaaddet'teki sevgilisine kavuşabilecek mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder