25 Aralık 2010 Cumartesi

Son efenin hayatı belgesel oluyor


Aydın'ın Nazilli ilçesi, bugünlerde Çete Ayşe filminin yanı sıra 'Son Efe' belgeselinin çekimlerine de ev sahipliği yapıyor. Milli Mücadele'nin efsaneleşen komutanlarından Demirci Mehmet Efe'nin hayatı 'Son Efe' adıyla belgesel oluyor.
Yapım ve yönetmenliğini televizyoncu Erdal Savaş'ın yaptığı belgesel, Kurtuluş Savaşı'nda Aydın cephesinde yaşananları gün ışığına çıkartacak. Belgeselde Demirci Efe'nin, Aydın dağlarında başlayıp Kuvay-ı Milliye Umum Komutanlığı'na uzanan hayatı, belge ve tanıklar eşliğinde ele alınıyor. Savaş'a göre 'Son Efe', kimilerine göre eşkıya, kimilerine göre ise milli kahraman olan Demirci Mehmet Efe hakkında kamuoyunu sağlıklı bir şekilde bilgilendirme amacı taşıyor.
Belgesel fikrinin ortaya çıkışı da oldukça ilginç: Bir gazeteci arkadaşını ziyaret eden Savaş, kitaplıkta Demirci Efe adlı kitabı görür. Üç ciltlik kitabı okudukça bölgeyi de iyi bildiği için efelere merak salar ve bunu belgesel olarak çekmeye karar verir. Belgeselde Demirci Efe'nin milli mücadeleye katkısı, Mustafa Kemal ile olan yazışmaları, Celal Bayar'ın danışmanlığında verdiği hizmetler ekrana gelecek. İki yıllık araştırmanın ardından ortaya çıkan ve yüzde yetmişi biten belgesel için Meclis tutanakları, Genelkurmay arşivleri ve o döneme tanıklık edenlerin anılarından istifade edilmiş. Onlarca köy gezilerek bilgi toplanmış. Belgesele başta Nazilli Belediyesi olmak üzere, Kaymakamlık ve Nazilli Ticaret Borsası ciddi destek veriyor. Şu an sadece mekân çekimleri, dublaj ve montajı kalan belgesel Demirci Mehmet Efe'nin ölüm yıldönümü olan 9 Şubat'ta gösterilecek. İki ulusal kanalla görüşmeler sürse de belgesel bittikten sonra Nazilli'de özel gösterim yapılıp ücretsiz olarak halka izlettirilecek.
YUSUF BÜLBÜL
ZAMAN NAZİLLİ
21.12.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder