1 Ocak 2011 Cumartesi

Hollywood değil Türk yapımı aksiyon

Mahsun Kırmızıgül, son filmi New York'ta Beş Minare ile aksiyonu bol bir filme imza attı. İzleyenlerin 'Hollywood ayarında bir film olmuş' yorumları yaptığı filmin sadece aksiyon sahneleri için bir buçuk milyon dolar harcanırken çoğunluğu Amerikan sinemasından tedarik edilen teknik ekip ve dublörler, Manhattan sokaklarında bir ay boyunca araba uçurup silahlı çatışmaya girdi.
Patlayan arabalar, çatışma sahneleri ve Manhattan üzerinde uçan helikopterler... Beyaz Melek'le sinemaya ilk adımı atan, ardından çektiği 'Güneşi Gördüm' ile dikkatleri üzerine çeken Mahsun Kırmızıgül, geçtiğimiz hafta gösterime giren New York'ta Beş Minare ile bir kez daha herkesi şaşırtmayı başardı. İlk üç günde 800 bin kişi tarafından izlenen film, sinema dünyasından geçer not alırken, aksiyon sahneleri için 'Hollywood ayarında olmuş' yorumları yapıldı.
New York'ta Beş Minare konusu, senaryosu ve oyunculuğuyla gündemden düşmezken, herkes tarafından beğenilen aksiyon sahneleri, 'güzel olmuş'tan öteye medyada yeteri kadar yer almadı. Filmin aksiyon sahnelerinin nasıl çekildi, kaç para harcandı ve ne tür zorluklarla karşılaşıldı? ABD'de film çekmek kolay mı? Bu soruların cevabını ararken bize en büyük yardım yapımcı Murat Tokat'tan geldi. Yapımcı bilgileri bizimle paylaşırken, teknik olarak sette bir sürpriz yaşayıp yaşamadıklarıyla ilgili merakımızı da bir cümlede açıkladı: "Mahsun Kırmızıgül'ün sisteminde sürprizlere yer yok. Yönetmen, hazırlık döneminde her planın dekupajını yapar, hangi sahnede teknik olarak ne kullanacağını çekimler başlamadan önce planlar ve herkese haber verir."
Filmin çekimleri için 1 yıllık hazırlık süreci yaşandı. Daha filmin başında gazetecinin arabasına biner binmez patlayan bombayla başlıyor aksiyon. Ve dozu giderek artıyor. 3 gün boyunca helikoptere bağlı olan 'Gyro' kamera sistemini de ilk kez bu filmde duymuş oluyoruz. Özellikle Manhattan'da 54 katlı binanın çatısında yapılan çekimin zorluğunu anlatıyor Tokat. Zira Manhattan'da bulunan binalara helikopterle 500 fitten daha fazla yaklaşmak yasakmış. Unutmadan, aksiyon sahnelerinde gördüğünüz insanların hepsi Amerikan sinemasından emekçiler. 10 kişilik bir ekiple çekilen sahnelerde ABD'li dublörler görev alıyor. Bu ekibin Hollywood'un 'en iyileri' olduğu söyleniyor. Türkiye'deki gibi başıbozukluk yok sahnelerde. Bir de filmde görev alan herkesin sendikalı olması şarta bağlanıyormuş. Ne diyelim darısı bizimkilerin başına!
Emniyet tedbirlerinin en iyi şekilde alındığı ve sinemanın teknik imkânlarının sonuna kadar kullanıldığı filmde, baskın sahneleri için oyuncular üç gün boyunca eğitimden geçirilmiş. Bu sahneler için özel mekânlar inşa edilirken iç mekânlarda geçen bölümlerin çoğu stüdyolarda çekilmiş. 70'e yakın silahın kullanıldığı filmde 50'ye yakın aracı film boyunca izlemek mümkün... Bunlar kimi polis arabası, kimi cezaevi, kimi de makam arabası olarak çıkıyor karşınıza... Toplamda 2 bin 500'e yakın insanın görev aldığı filmin, sadece New York'taki aksiyon sahnelerinde yaklaşık bir buçuk milyon dolar harcanmış.
Yüzde 50'si Amerika-New York'ta, diğer yarısı İstanbul ve Bitlis'te çekilen filmin en önemli özelliklerinden biri de ilk kez bir yerli filmde Almanya, Los Angeles ve New York'tan temin edilen "Anamorpfic Lensler..." kullanılması. Ayrıca filmin tüm ses, foly, final mix işlemlerinin Londra'da yapıldığını öğreniyoruz. Bütün bunları dikkate aldığınızda filmin hazırlık aşamasının bu denli uzaması ve Mahsun Kırmızıgül'ün diğer iki filminden çok bu filme zaman ayırması boşuna değil elbette.
Müzik özlemini film müzikleriyle gidermeye çalışan Mahsun Kırmızıgül, New York'ta Beş Minare'de 140 kişilik müzisyenden oluşan "The City Of Prague Film Harmonic-Prag Senfoni Orkestrası" ve "Prague Opera Korosu" ile çalıştı. Bu arada filmin müziklerinin yer aldığı albüm 5 Kasım'da müzikseverlerin beğenisine sunuldu.
Filmden Notlar
1- Çekimler, 3 haftası ABD olmak üzere bir yıl sürdü.
2- Aksiyon sahnelerine 1,5 milyon dolar harcandı.
3- 50 araç, 70 silah kullanıldı.
4- Aksiyon ve patlamalar için 10 ABD'li dublör çalıştı.
5- 2 bin 500 figüran görev aldı.
6- Müzikleri 140 kişilik orkestra tarafından icra edildi.
7- Manhattan'daki helikopter çekimleri üç gün sürdü.
8- Filmin müzikleri albüm oldu.
9- İlk kez bir yerli filmde "Anamorpfic Lensler" kullanıldı.
10- Baskın sahneleri için özel mekânlar inşa edildi. Oyuncular silah eğitimi aldı.

YUSUF BÜLBÜL   -   14.11.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder