1 Ocak 2011 Cumartesi

'Hûn çima ev qas dereng man?'*


'Hûn çima ev qas dereng man?'*
YUSUF BÜLBÜL İSTANBUL   -   29.10.2010
Üç ay önce izleyicilere merhaba diyen Dünya TV'yi özellikle Doğu ve Güneydoğu halkı bağrına bastı. İzleyicilerin kanalı sahiplendiğini söyleyen Dünya TV Genel Müdürü Remzi Ketenci, "Beklediğimizin de ötesinde olumlu mesajlar alıyoruz." derken, en çok duydukları cümle "Hûn çima ev qas dereng man?" (Neden bu kadar geç kaldınız?) oluyormuş.
Halkın günlük yaşamındaki duygu-düşüncelerine tercüman olduklarını söyleyen Ketenci, "Yıllardır ihmal edilmiş, belki unutulmuş gerçeklerini, dilini, kültürünü, geleneklerini bu ekranda görünce sahipleniyor insanlar. Çünkü kendisini burada görüyor." diyor. Yeni bir kanal olmasına rağmen görülen ilgi, Remzi Ketenci'yi ve kanal çalışanlarını mutlu ediyor. Ketenci, sadece yurtiçinden değil, yurtdışından da çok sıkı takipçileri olduğunu anlatıyor. Teşekkür edilen konuların başında konuşulan dilin anlaşılır olması geliyormuş. Yayına başlamadan önce en büyük korkularının bu olduğunu söylüyor Ketenci: "Farklı şiveler ve ağızlar anlaşılmayı güçleştiriyor. Fakat bu konuda hassas çalışmalarımız oldu. Çok önemli iki prensiple yola çıktık ve sonucunu aldık. Birincisi, anlaşılır olmak; ikincisi, dilin orijini muhafaza etmek..."
27 Temmuz'da yayın hayatına başlayan kanalda, başta kültür-sanat olmak üzere bölge ve dünyadan haberler, spor, belgesel, dizi, sinema, çizgi film, müzik gibi pek çok program Kürtçe olarak izleniyor. Gaziantep'ten yayın yapan ve 40 kişilik bir ekibin çalıştığı Dünya TV'de Türkçe programlara da yer veriliyor. Ancak bunlar yüzde 20'yi geçmiyor. Önemli bir boşluğu dolduran kanalın kuruluş aşaması da oldukça ilginç. Ketenci, neden böyle bir televizyona ihtiyaç duyulduğunu, "Gaziantepli işadamları, 'Biz bu ülkede yaşıyoruz, ekmeğini yiyor, suyunu içiyoruz. Bu yaşanan süreçte bize düşen ne?' sorusuna cevap ararken böyle bir televizyon kurmaya karar vermişler. Amacımız, binlerce yıldır birlikte yaşadığımız bu coğrafyada ekilen nifak tohumlarına bir nebze karşı durabilmek." şeklinde özetliyor. *Hûn çima ev qas dereng man?: Neden bu kadar geç kaldınız?
Caillou, Kürtçe konuşuyor
Halkın Sesi (Denge Gel), Misafir (Mevan) ve Kadın Aile (Jin U Jiyan) gibi programların yanında Tarçın ve Arkadaşları ve Caillou gibi çizgi filmler Kürtçe olarak ekranda. Daha önce Samanyolu'nda yayınlanan Ritmini Arayan Kalpler, Kader Çizgisi ve Büyük Buluşma gibi yapımlar da yine Dünya TV ekranlarından izleyiciye ulaşıyor. Uydu üzerinden yayın yapan kanal, Türksat 3A Frekans: 11064V, Symbol Rate: 13000, FEC: 5/6 frekansından izlenebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder