1 Ocak 2011 Cumartesi

Tuna belgeselinin çekimleri Macaristan'da başladı



Tuna belgeselinin çekimleri Macaristan'da başladı

Tuna, meşhur Gazi Osman Paşa Marşı'nda her ne kadar 'akmam' dese de usta yönetmen Mesut Uçakan'ın çekimlerine yeni başladığı 'Tuna Nehri Aksam Diyor'da izleyiciyi Estergon'dan başlayarak Karadeniz'e döküldüğü Sulina'ya kadar sürükleyecek.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı projeleri çerçevesinde bu coğrafyadaki geçmişten günümüze Türk ve İslam kültürü izlerini de araştıran belgesel Tuna nehrini bir gelin, İstanbul'u bir İstanbul beyefendisi olarak tasvir ediyor. Üç bölüm olarak planlanan belgeselde Estergon'dan Sulina'ya kadar nehir kıyısındaki irili ufaklı beldeler ve bu beldelerdeki Osmanlı eserleri ekrana yansıtılacak. Belgesel, Tuna'nın doğduğu Almanya'nın güneyinde kalan Schwarzwald bölgesinde Brege ve Brigach dağ ırmaklarının 678 metre yükseklikteki Donau-Eschingen'den (Donaueşingen) çıkışı ile başlıyor. Ardından Kanuni Sultan Süleyman ve Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın kapılarına dayandığı Viyana'dan geçerek Budapeşte, Belgrad, Bükreş, Vidin, Plevne, Silistre ve Köstence'ye kadar pek çok Tuna kenti tanıtılıyor.
Birçok televizyon projesinde yer alan Ahmet Edebali'nin koordinatörlüğünü üstlendiği belgeselin görüntü yönetmeni Seyhan Bilir.
YUSUF BÜLBÜL BUDAPEŞTE   -   21.10.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder